Tips om jouw haardhout te stapelen

Tips om jouw haardhout te stapelen

Wanneer u ons ovendroge hout hebt ontvangen, wilt u dit natuurlijk op een beschutte plek opbergen. Wij nemen u mee in hoe u uw haardhout het beste kan opstapelen, zodat u het meest profijt hebt van ons ovendroge hout! Het is namelijk essentieel om hout op de juiste manier te stapelen, zo behoudt het hout zijn kwaliteit.

Hieronder volgt een stappenplan hoe u uw haardhout het beste kan stapelen:

Stap 1 Een goede ondergrond is essentieel

Om het lage vochtpercentage in uw haardhout laag te houden is het van belang om een vochtige ondergrond te vermijden. Het zal voor zich spreken dat een vochtige ondergrond zorgt voor vocht in het hout, dat willen we te allen tijde voorkomen. Hierbij is het aan te raden om het hout tenminste 10cm boven de grond te stapelen, in een houtopslag.

Daarnaast is het belangrijk dat uw houtopslag voorzien is van een overkapping, zodat het hout beschut is tegen de meeste regen. Door ervoor te zorgen dat de overkapping breder is dan de stapel hout, zo blijven de zijkanten open en kan het blijven luchten.

Stap 2 Zorg ervoor dat het hout stevig is opgestapeld

U heeft een goede ondergrond en overkapping voor het hout, nu is het tijd om te gaan stapelen. De meest gebruikte manier van stapelen is het horizontaal stapelen, zo creëert u op een makkelijke manier een stevige stapel haardhout. Het om en om stapelen behoort ook tot de mogelijkheden. U begint dan met een rij horizontaal stapelen, de laag hout daarna verticaal en zo om en om verder.

Door deze manier van stapelen te gebruiken creëert u grotere gaten tussen de blokken. Dit is positief en zorgt ervoor dat er meer lucht bijkomt en de wind de mogelijkheid heeft om tussen het haardhout te komen. Dat zorgt voor een positieve invloed op hoe het hout droogt. Tenslotte zorgt deze techniek ervoor dat de stapel hout stevig staat en niet zomaar zal omvallen.

Stap 3 Laat het hout acclimatiseren

U wil uiteraard genieten van hout wat u makkelijk aankrijgt, daarin zijn een aantal zaken essentieel. Te beginnen met hout wat goed droog is, wanneer u uw haardhout besteld bij haardhoutloods zit u goed en bent u verzekerd van oven droog hout! Daarnaast is het belangrijk om uw hout, wat buiten opgestapeld ligt in mogelijk vochtige omstandigheden, te laten acclimatiseren.

Dit kan u doen door een gedeelte van het hout bij de kachel neer te leggen, in een nis of in een mand bij de haard bijvoorbeeld. Buiten dat dit zorgt voor het extra drogen van uw hout, ziet het er ook nog eens gezellig uit! Door deze stappen te volgen kan u genieten van een heerlijk haardvuur! In onze andere blogs geven we u stooktips of leest u hoe u uw kachelruit schoonmaakt.

Veel stookplezier gewenst!

Terug naar blog

Reactie plaatsen

Let op: opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd.