Het vochtpercentage van haardhout

Het vochtpercentage van haardhout

Haardhout in stapels

Een laag vochtpercentage (15-20%) is essentieel voor haardhout als het direct gestookt wil worden. Haardhoutloods.nl verkoopt uitsluitend ovengedroogd haardhout met een laag vochtpercentage! Er hangen veel nadelen aan stoken van haardhout met een te hoog vochtpercentage. Wij noemen er een aantal:

  • Het haardhout is zeer lastig aan te krijgen, door de hoogte van het vochtpercentage ontstaat er moeilijk vuur en blijft het haardhout vooral smeulen.
  • Door de onvolledige verbranding gaat het haardhout veelal roken, dit kan zowel overlast veroorzaken voor bewoners in huis als voor omwonende. Hout wat onvolledig verbrand en gaat roken is niet alleen slecht voor de gezondheid maar ook voor het milieu. 
  • Haardhout met een te hoog vochtpercentage stinkt ook als het gestookt wordt.
  • Haardhout verstook je natuurlijk niet in één keer. Dit ligt waarschijnlijk een half jaar tot een jaar in een schuur of overkapping. Als het hout te nat is dan kan het gaan schimmelen. Dit is wederom niet fijn om te stoken.

Haardhoutloods.nl onderwerpt zijn hout aan een ovendroog proces. Wij nemen je in vogelvlucht mee in het droogproces! 

Stap 1 Kappen en kloven

Haardhoutloods.nl heeft 5 verschillende houtsoorten die worden gebruikt. Al deze houtsoorten worden op dezelfde manier gekapt en gekloofd. 25cm is de lengte waarop het vaakst worden gekloofd. 25cm past vrijwel in elke kachel of openhaard. Op dit moment in het proces heeft het hout een vochtpercentage van 60% tot 70%. Het gekloofde haardhout wordt nu in pallets of in kratten geladen.

Houthandel baltisch

(Foto van een leverancier, rechts begin proces-links het eindproduct) 

Stap 2 Drogen

De pallets of kratten met hout worden nu in een droogkamer gezet. Hier wordt het hout 6 tot 7 dagen gedroogd om het hout zo droog mogelijk te maken. Na het droogproces wordt het hout opgeleverd met een vochtpercentage van ongeveer 15% tot 20%.  

Droogkamer hout

(Voorbeeld van een droogkamer, https://www.hotim.nl/over-ons/droging/, 2022) 

Stap 3 Klaar voor transport

Na deze 2 stappen wordt het hout geïmporteerd naar Nederland. Aan het eind van de reis worden de eindproducten in onze loods geplaatst en staan zij klaar voor distributie. Ondanks dit proces kan er altijd een minder product tussen zitten, door onze steekproef proberen we deze mindere producten eruit te filteren. 

 

Terug naar blog

Reactie plaatsen

Let op: opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd.